Schaamlipverkleining

Categories: Ingrepen - Tags: , , , , , , , , , ,

Vergrote binnenste schaamlippen (labia minora) kunnen zeer hinderlijk zijn, zowel vanuit een esthetisch opzicht als tijdens dagelijkse activiteiten. Ook tijdens het vrijen kunnen ze een oorzaak van ongemak zijn.Het huidoverschot van de kleine schaamlippen kan gecorrigeerd worden.Deze ingreep gebeurt tijdens een operatie die 1,5 tot 2 uur duurt. Er wordt gebruik gemaakt van de ALTER-methode, waarbij enkel een fijn litteken ontstaat aan de binnenzijde van de vagina en een lijntje langsheen de schaamlippen.

Er wordt géén amputatie uitgevoerd. Deze laatste ingreep, die nochthans vaak voorgesteld wordt als oplossing, zorgt voor een onregelmatig litteken op de rand van de schaamlippen, hetgeen vaak zeer pijnlijk is.

De ALTER-methode gebeurt onder volledige verdoving. Als je dit echt wil, kan de ingreep onder lokale verdoving uitgevoerd worden ook.  Dezelfde dag mag je het ziekenhuis verlaten. Je komt op postoperatieve controle bij Dr. Vermeulen, dit één week na de operatie. De hechtingen zijn verteerbaar, dus die dienen niet verwijderd te worden.

Je komt op postoperatieve controle een week na de operatie. De hechtingen zijn verteerbaar, dus die dienen niet verwijderd te worden.

Vraag en Antwoord

Zal het resultaat er natuurlijk uitzien?

Het voordeel van de ALTER-methode is het verwijderen van huidmet een litteken aan de binnenzijde.

Op die manier blijft het zichtbare deel van de schaamlippen van littekens bespaard, en kan een natuurlijk resultaat bekomen worden.
Er wordt vanzelfsprekend op gelet dat de summetrie bewaard blijft. Eventuele asymmetrie (waarbij één schaamlip groter is dan een andere) kan ook gecorrigeerd worden.

Is er een risico op blijvende pijn na de operatie, of verminderde gevoeligheid?

Omdat het litteken aan de binnenzijde ligt, is de kans op blijvende pijn verwaarloosbaar.

De gevoeligheid van de schaamlippen en clitoris blijft onveranderd. Sommige vrouwen vermelden zelfs een verbeterde gevoeligheid omdat het overschot aan huid verwijderd is en de clitoris op deze manier beter gestimuleerd wordt.
Eventueel kan hiervoor ook een correctie van overtollige huid over de clitoris uitgeveord worden (Clitoral Hood Reduction)

Op welke leeftijd kan de ingreep uitgevoerd worden?

Dr. Vermeulen voerde de ALTER-methode uit op meisjes van 7 jaar, maar eveneens op vrouwen van 60 jaar. Er bestaat niet echt een reden om de ingreep niet uit te voeren omwille van leeftijd.

Kan ik nog op natuurlijke wijze bevallen na een correctie van de labia minora?

Dit is nog steeds mogelijk.

Natuurlijk bestaat de mogelijk dat, zoals bij elke vrouw, een episiotomie( een knipje) dient te gebeuren. Nochtans is dit geen reden om met een schaamlipverkleining te wachten, als je hinder ondervindt van de vergrote schaamlippen, of deze niet esthetisch vindt.

Geassocieerde Ingrepen

Clitoral Hood Reduction

Tijdens de operatie kan ook de huid over de clitoris bijgetrimd worden. Sommige vrouwen vragen darentegen juist om de clitoris wat meer te bedekken, omdat deze te gevoelig is. Ook dit is mogelijk.

Verkleining van de grote, buitenste schaamlippen (Labia Majora)

Meestal verwijnt het vet uit de grote schaamlippen tijdens het ouder worden. Op dat moment kan het nodig zijn om dit vet opnieuw in te brengen (via lipostructuur) , of het teveel aan huid te verwijderen. Ook dit gebeurt met aandacht voor symmetrie en plaatsing van de littekens. Deze littekens liggen tussen de grote en kleine schaamlippen en zijn dus onzichtbaar na de ingreep.

Vaginaplastie (Vaginale verjonging)

Na een bevalling kan de vagina, die dient als geboortekanaal, ander grote stress hebben gestaan. Deze uitrekking herstelt zich meestal uit zichzelf, maar soms blijft de vaginawand zeer slap. Op dat ogenblik is een vaginale verjonging noodzakelijk. Dit kan in dezelfde operatie gebeuren als een schaamlipverkleining.

G-spot vergroting

Ook al bestaat er controverse rond deze G-spot, verschillende vrouwen zijn gebaat bij een opspuiting van vet onder deze regio. Hierbij wordt door middel van lipostructuur, vet weggenomen op de dijen of buik en ingebracht onder de G-spot. Op die manier zal deze gemakkelijker gestimuleerd worden tijdens het vrijen. Het gebruik van vet van het eigen lichaam heeft het grote voordeel dat de procedure niet moet herhaald worden. Het vet blijft jaren ter plaatse.

Comments are closed.